Pukeutuminen

Muoti ja pukeutuminen (säätyläiset)

Naisoletetut hahmot

1820-luvulle tultaessa hameet levenivät ja vyötärö laskeutui empirelinjaa alemmas. Korsetilla muokattu siluetti tuli muotiin ja hihat kasvoivat suuriksi puhvihihoiksi. Kaula-aukko levenee V-muotoon, joka valtavien hihojen ohella korosti ajan ihannetta: luisuja hartioita.

Suomen suuriruhtinaskunnassa ei eletty muodin aallonharjalla, vaan tänne virtaukset saapuivat useampia vuosia tai sesonkeja myöhemmin kuin mannermaalle tai edes Ruotsiin. Niukoista oloista tulevat luonnollisesti uudelleenkäyttivät materiaaleja sekä käänsivät, somistivat ja muokkasivat vanhoja pukujaan antaakseen niille uutta ilmettä. Empiretyylisen puvun tuunaaminen uuteen uskoon oli todennäköisesti ajalle tyypillinen kierrätysratkaisu ja vanhukset saattoivat jopa sonnustautua ikäloppuihin 1700-luvun lopusta muistuttaviin robe-pukuihin.

Nuoret, naimattomat naiset käyttivät vaaleampia värejä kuin vanhemmat ja avioituneet naiset. Koska pelissä eletään talvea, myös nuoremmilla voi haluttaessa olla kuitenkin myös hieman tummempia värejä. Ajanmukaisia materiaaleja ovat puuvilla eri muodoissaan sekä etenkin varakkaimmilla hahmoilla silkki.

Pukuihin alkoi ilmestyä koristeellisuutta: trimmauksia, kukkia, röyhelöitä ja nauhoja käytettiin runsaammin kuin empiretyylissä. Säätyläisnaisen varustukseen kuuluivat luonnollisesti myös hattu tai bonetti, hansikkaat, viitta tai saali sekä viuhka ja auringonvarjo. Kampauksissa hiukset nostettiin monimutkaisille sykeröille korkealle päälaelle. Jakaus tehtiin keskelle päätä ja muotitietoiset kähersivät itselleen sivukiharat.

Kuvan lähde: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/1826-Wiener-Moden-fashion-plate.png

Kuvan lähde: http://digitalcollections.lib.washington.edu/cdm/singleitem/collection/costumehist/id/411

Miesoletetut hahmot

Miesten pukeutumisen kulmakivinä olivat yhä paidat, housut, liivit ja istuvat takit. Polvihousuista tuli vanhanaikaisia; uusi tyyli suosi väljempiä pitkälahkeisia housuja. Leveä hartialinja yhdistettynä kapeaan vyötäröön korostui myös miesten pukeutumisessa. Muotia seuraavat nuoret keikarit käyttivät nyörityksiä, vöitä ja korsetteja saavuttaakseen vaaditun kapean vyötärön. Tyylikkäälle herrasmiehelle varmoja valintoja olivat lisäksi valkoinen kravattiliina, korkea silinterihattu sekä pulisongit.

Pelissä on joitakin mieshahmoja, jotka ovat upseereita tsaarin armeijassa. Myös näille hahmoille pelissä on aivan mahdollista pukeutua edellä kuvattuun miesten pukuun. On kuitenkin myös täysin sallittua, mikäli joku pelaaja kuitenkin on halukas hankkimaan tai vuokraamaan hahmolleen Nikolai I:n aikaisen univormun, josta kuva mm. tällä sodankäynnin historiaa käsittelevällä sivustolla

Kuvan lähde: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b4/Mens_fashion_plate_1826_2.jpg
Lähde: http://libmma.contentdm.oclc.org/cdm/singleitem/collection/p15324coll12/id/2449/rec/12

Lisämateriaalia inspiraatioksi pukeutumiseen löytyy peliä varten perustetusta Pinterest-taulusta.